strictly cars with character

Decembermaand: stormloop op elektrische auto

3 januari 2019

Nog even profiteren van 4 procent bijtelling. Dat hebben leaserijders massaal gedaan in de afgelopen decembermaand. Een groot deel van de 20.028 verkochte auto’s had een stekker.

Sinds 1 januari van dit jaar is het deels uit met bijtellingspret. Over de eerste 50.000 euro die een elektrische auto kost, wordt nog altijd 4 procent bijtelling gerekend, maar voor elke euro daarboven geldt het tarief van 22 procent. Zeker bij dure jongens als de Audi e-tron, Jaguar I-Pace en de Tesla model S en X loopt dat flink op.

Jaguar I-Pace

Wie nog in 2018 een elektrische auto van de zaak op de kop kon tikken, deed dat ook, blijkt uit de cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC. Vooral de Jaguar I-Pace – met een catalogusprijs van dik 80 mille – was populair. Daar werden er alleen in december 2.621 stuks van verkocht. Een andere verkooptopper was de Tesla Model S. Van de stekker-Amerikaan werden 1.558 exemplaren op naam gezet. Ook de Tesla Model X ging vaak over de toonbank; liefst 652 keer.

Tesla Model 3

Goede verkoopcijfers had waarschijnlijk ook de Tesla Model 3 kunnen overleggen, al is die nog amper verkrijgbaar in ons land. Slechts 4 Model 3’s werden er verkocht. Audi wist al wat van haar e-trons op naam te laten zetten. De concurrent van de I-Pace staat officieel pas dit jaar in de showroom, maar de Duitsers kwamen toch op 163 verkochte exemplaren. Ook de BMW i3 bleek populair. Daar werden er 272 van verkocht. Verder scoorden de Nissan Leaf (260 stuks) en Renault Zoe (82 stuks) goed in december. Genoemde elektrisch aangedreven modellen tellen samen op tot 5.608 verkochte auto’s .

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer