strictly cars with character

Werkt het verkopen van een camper hetzelfde als bij een auto?

19 augustus 2024

Zoals je een auto na verloop van tijd doorverkoopt, zo geld dat ook voor een camper. Qua procedure is er geen verschil, je moet in beide gevallen het voertuig door de nieuwe eigenaar laten overschrijven op diens naam. Als verkopende partij ontvang jij vervolgens een vrijwaringsbewijs en daarmee is de deal rond. Toch is het verkopen van een camper niet in elk opzicht precies hetzelfde als het verkopen van een auto.

 

De perfecte timing

 

Een auto gebruikt men doorgaans het hele jaar door. Er is dus ook gedurende het hele jaar vraag naar auto’s, al zijn er wel verschillen per maand in het aantal transacties. Je kunt dus eigenlijk ook het hele jaar door je auto verkopen en er een goede prijs voor krijgen. Bij een camper is dat net even anders. Voor een camper zijn twee ideale verkoopmomenten, namelijk aan het einde van de winter en aan het einde van de zomer. Kies je voor de eerste optie, dan zul je veel potentiële kopers hebben, omdat heel wat vakantiegangers zich op dat moment aan het oriënteren zijn. Een nadeel is er ook: de concurrentie is groot, omdat juist veel anderen op dat moment ook hun camper te koop aanbieden. Kies je voor het najaar, dan is er minder concurrentie en heb je als bijkomend voordeel dat je voor de komende winter geen stallingskosten meer hoeft te betalen.

 

Voldoende duidelijkheid

 

Wat kan de koper van jouw camper verwachten? Zijn er wellicht beschadigingen of is de inventaris niet meer helemaal compleet? Wees er duidelijk over! Eerlijkheid duurt het langst en zorgt ervoor dat er geen scheve gezichten ontstaan. Een camper verkopen is op zich geen kunst, maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat de koper overtuigd raakt van het feit dat hij een goede deal met je sluit. Maak duidelijke foto’s van zowel het voertuig zelf als van het interieur en benoem eventuele schades duidelijk. Die komen immers toch wel aan het licht als de koper een kijkje komt nemen. Als je voor verkoop aan een particulier kiest, wees dan alert en voorkom dat je wordt opgelicht. Controleer de betaling goed en geef het voertuig pas mee als je het vrijwaringsbewijs in handen hebt en het geld op je bankrekening staat. Bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opkopen van voertuigen heb je deze zorgen natuurlijk niet.

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer