strictly cars with character

Motorolie: Is duurder ook beter?

10 september 2024

Het zal u niet ontgaan zijn: de olieprijzen zijn gestegen. Dat betekent niet alleen hogere prijzen aan de pomp, ook motorolie is duurder geworden. Er zijn veel verschillende soorten motorolie op de markt, die elk hun eigen voordelen beloven. Zo zijn er oliën die langer meegaan, of speciaal gemaakt zijn voor prestaties. Maar maakt deze olie nu echt een verschil voor uw auto? Deze en andere vragen over motorolie, beantwoorden we in dit artikel.

Waarom is motorolie belangrijk?

Motorolie speelt een belangrijke rol in het verminderen van wrijving tussen de bewegende delen van de motor. Het vormt een laagje waar de onderdelen overheen glijden. Zonder de juiste motorolie, bijvoorbeeld te dunne olie, zou de wrijving zorgen voor meer slijtage. De metaaldeeltjes die loskomen, zorgen dan voor meer wrijving.

Bovendien zorgt de extra wrijving voor hitte, die normaal wordt afgevoerd door de olie. Hierdoor slijt de motor nog sneller én zetten de onderdelen uit, waardoor de motor zelfs vast kan lopen. Dit zijn dus problemen die zich opstapelen bij onjuiste of verouderde olie. 

Kwaliteit van motorolie: Wat maakt het verschil?

De kwaliteit van motorolie wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de basisolie en de toegevoegde additieven. Er zijn twee hoofdtypen motorolie: minerale olie en synthetische olie.

Minerale olie wordt gewonnen uit ruwe aardolie en ondergaat een raffinageproces. Het is goedkoper, maar heeft een moleculaire structuur die minder stabiel is onder extreme omstandigheden, zoals hitte of kou. 

Synthetische olie wordt geheel in een laboratorium ontwikkeld en bevat een stabiele moleculaire structuur. Het biedt betere prestaties bij zowel lage als hoge temperaturen en heeft een langere levensduur.

Er wordt soms ook onderscheid gemaakt tussen vol synthetische en half synthetische motorolie. Half synthetische olie wordt gemaakt van aardolie, maar ondergaat een proces en bevat additieven die het stabieler maken.

De rol van additieven

Additieven worden toegevoegd aan de olie om het bepaalde eigenschappen te geven. Ze verbeteren de smeereigenschappen, beschermen tegen slijtage, voorkomen oxidatie en houden de motor schoon. Enkele veelvoorkomende additieven zijn:

  • Antioxidanten: Deze voorkomen dat de olie afbreekt in contact met zuurstof. Hierdoor hoeft het minder vaak verwisseld te worden. Ook voorkomen ze roestvorming op de onderdelen van de motor.
  • Detergenten: Houden de motor schoon door verontreinigingen te verwijderen.
  • Antislijtageadditieven: Beschermen de motoronderdelen tegen slijtage door ijzerdeeltjes op te lossen en af te voeren.

Is duurdere synthetische olie de moeite waard?

Synthetische olie is vaak duurder dan minerale olie, maar biedt verschillende voordelen die de extra kosten kunnen rechtvaardigen. Het blijft bijvoorbeeld stabiel bij zowel zeer lage als zeer hoge temperaturen, wat zorgt voor een betere bescherming van de motor. 

Omdat het minder snel oud wordt, hoeft u het minder vaak te vervangen, wat op de lange termijn kosten kan besparen. De regelmatige moleculaire structuur van synthetische olie vermindert wrijving en slijtage, wat de levensduur van de motor kan verlengen.

Hoewel synthetische olie veel voordelen biedt, kan gewone minerale olie in sommige gevallen ook voldoen. Voor oudere auto’s of voertuigen die onder lichte omstandigheden worden gebruikt, kan minerale olie een geschikte keuze zijn. Het is echter belangrijk om de aanbevelingen van de autofabrikant te volgen en de juiste olie te kiezen op basis van de specificaties van uw voertuig.

Tips voor het kiezen van de juiste motorolie

Raadpleeg de handleiding van uw auto om te weten welke olie geschikt is voor uw voertuig. U kunt ook de handige tool op Winparts.nl gebruiken om de juiste motorolie te kopen. Door uw kenteken in te vullen, ziet u precies welke olie en hoeveel uw auto nodig heeft. 

 

Vervang bij het verversen van uw olie ook gelijk het oliefilter. Zo wordt de olie niet gelijk smerig door bestaande vervuiling. Ook een passend oliefilter bestelt u gemakkelijk op kenteken, bij Winparts. 

 

Het is belangrijk voor uw motor om de motorolie goed op peil te houden en regelmatig te verversen. Met onze tips kiest u gemakkelijk de juiste olie voor uw auto en uw situatie. 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer