strictly cars with character

Stedelingen betalen dubbel zoveel voor autoverzekering

3 oktober 2024

Eindhoven, 30 september 2024 – Wie woont in een dunbevolkte gemeente in het noorden van Nederland, betaalt tot 2 keer minder premie dan de gemiddelde automobilist in Den Haag of Rotterdam. Dat blijkt uit onderzoek naar gemiddelde premies in 20 Nederlandse gemeenten van autoverzekering vergelijker UnitedConsumers.

Meer verkeersdrukte leidt tot hogere premies

De bevolkingsdichtheid is van invloed op de kosten van een autoverzekering. Hoe meer inwoners per vierkante kilometer, hoe hoger de premie. Jorg van Rijn, expert in autoverzekeringen bij UnitedConsumers: “In drukke gebieden zijn de risico’s op schade groter, en dit zie je terug in de premie.”

Om die reden is het geen verrassing dat een autoverzekering in Den Haag het duurst is. Met bijna 7.000 inwoners per vierkante kilometer is dit namelijk de dichtst bevolkte gemeente van Nederland. Een autobezitter betaalt er gemiddeld zo’n € 48,96 voor een WA verzekering. Dat is meer dan twee keer zoveel als in Borger-Odoorn. In deze Drentse gemeente, waar 95 mensen per vierkante kilometer wonen, kost dezelfde WA verzekering gemiddeld € 22,47.

We zetten de gemiddelde WA, WA beperkt casco en all risk premie in dun- en dichtbevolkte gemeenten op een rij. In de grafiek hieronder is te zien hoe het aantal inwoners per vierkante kilometer samenhangt met de premie

 

Laagste autopremies in Friesland, Groningen en Drenthe

Voor de laagste premie kun je het best op het platteland in de noordelijke provincies wonen. Ook dit heeft te maken met de drukte op de wegen. In de andere provincies zijn ook dunbevolkte gemeenten te vinden, maar deze liggen vaker in de buurt van grote steden. 

Verzekeraars kijken ook naar criminaliteitscijfers

In een dichter bevolkte gemeente betaal je dus meestal meer voor je autoverzekering, maar dat is niet altijd zo. “Bevolkingsdichtheid is niet de enige reden voor een hogere of lagere premie,” zegt expert autoverzekeringen Jorg van Rijn. “Verzekeraars kijken ook naar het aantal gevallen van schade in jouw postcodegebied. Als in jouw wijk vaker een auto wordt gestolen, dan gaat je premie ook omhoog.”

 

Volg @CARROS.CARSMAGAZINE voor de vetste auto content, nieuwtjes en meer